تابو یا پَرهیزه آن دسته از رفتارها، گفتارها یا امور اجتماعی است که بر طبق رسم و آیین یا مذهب، ممنوع و نکوهشپذیر است. برای نمونه نام بردن از اندام تناسلی در محافل رسمی در بسیاری از اقوام جهان یک تابو است.
زیگموند فروید معتقد است که تابوها کهنترین مجموعهٔ قوانین بشریاند و اقدامات منع شده در تابوها و قوانین ,اقداماتی هستند که بسیاری از انسانها تمایل طبیعی به انجام دادن آنها دارند .او با بهرهگیری از تجربیاتی که در زمینهٔ روانکاوی دارد به مشابهتهایی میان رسمهای تابویی و عوارض بیماری روانی وسواس پی میبرد و بر این پایه میگوید که تابوها در آغاز از ممنوع شدن تمنیات و اعمال غریزی -ممنوعیتهایی که نسل پیشین انسانهای اولیه با خشونت تمام بر نسل بعدی تحمیل کرده است - پا گرفتهاند .
این فرضیه روشن میکند که چرا انسان در قبال آنچه تابو ممنوع ساخته است ایستاری دو پهلو دارد .چه به طور غریزی انسان پس از تحمیل شدن تابو ,ناخودآگاه سودایی خوشتر از زیر پا گذاشتن تابو ندارد .آن قدرت جادویی که انسان برای تابو قائل است و کشش و گیرایی تابو همه حاصل وسوسهانگیزی آن و نیز ظرفیتی است که تابو برای برانگیختن کششهای غریزی و ناخودآگاه انسان دارد .از همین رو, برای محترم ماندن تابو به مقاومت آگاهانه فوقالعادهای نیاز است که خود از قداست تابو, تأکید مکرر بر زیر پا گذاشتن آن و نیز کیفر شدیدی که برای نقضکنندگان آن در نظر گرفته شده است مایه میگیرد .
فروید اعتقاد دارد که در آغاز ,تابوها از طریق پدر و مادر و مراجع اجتماعی منتقل شدهاند ولی این امکان وجود دارد که در نسلهای بعد به عنوان یک استعداد روانی موروثی , شکلی «سازمانیافته» پیدا کنند .
ظاهراٌ کهنترین و مهمترین تابوها این دو قانون بنیادین توتم باوری است :«حیوان توتم را نباید کشت و با افرادی از جنس مخالف و از توتم مشترک نباید روابط جنسی برقرار کرد .»